MIA / Vamil

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) \ Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) is een fiscale maatregel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken. Met de MIA kan een investeringsaftrek van maximaal 36% worden verkregen, het exacte percentage is afhankelijk van de investeringscategorie. Deze aftrek kan worden toegepast op de fiscale winst, hetgeen een belastingvoordeel oplevert. Met de Vamil kan 75% van een investering op een willekeurig moment worden afgeschreven. Het moment en het tempo van afschrijven kan zelf worden bepaald, dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op doordat het betalen van belastingen naar de toekomst wordt verschoven.

Wie en wat komt in aanmerking voor MIA \ Vamil?

De MIA \ Vamil is voor alle ondernemers en ondernemingen die vennootschapsbelasting betalen. Deze regeling is dus zowel voor mkb'ers als grote bedrijven interessant.

De MIA \ Vamil geldt voor investeringen in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen die staan omschreven in de milieulijst. Deze wordt jaarlijks gewijzigd. Dit jaar gaat het bijvoorbeeld om investeringen in:

  • Grondstoffen- en watergebruik;
  • Mobiliteit;
  • Milieuvriendelijke gebouwen;
  • Milieuvriendelijke materialen;
  • Recycling.

Belangrijkste voorwaarden MIA / Vamil

  • De techniek of het bedrijfsmiddel moet voldoen aan de (technische) omschrijving uit de Milieulijst;
  • Kosten die in aanmerking komen zijn aanschafkosten en voortbrengingskosten (kosten van eigen werknemers die het bedrijfsmiddel produceren of installeren);
  • Een melding voor de MIA \ Vamil moet binnen 3 maanden na opdrachtbevestiging worden ingediend.

MIA / Vamil aanvragen

Degave helpt je graag bij het indienen van een aanvraag voor de MIA \ Vamil. Onze specialisten hebben hier ruime ervaring mee. Wil je meer weten over de MIA \ Vamil regeling of wil je weten of jouw bedrijfsmiddel in aanmerking komt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Subsidie check

Alle subsidiekansen vrijblijvend inzichtelijk

Neem vrijblijvend contact met ons op

Welke subsidies zijn er?