het kabinet stelt ...

Het kabinet stelt 60 miljoen euro beschikbaar voor bouwbedrijven om over te stappen op schonere bouwmachines

Auteur

Leon Steenbergen

Leestijd

5 min.

Thema

Duurzaamheid

Een elektrische heftruck of hei-installatie op waterstof. Bouwers kunnen subsidie ontvangen voor de aanschaf of ombouw van uitstootvrij materieel. Het kabinet maakte op 5 december 2022 bekend ruim € 400 miljoen extra uit te trekken voor schoon en emissieloos bouwen. Een bedrag van € 60 miljoen zal beschikbaar worden gesteld voor bouwbedrijven om over te stappen op schonere bouwmachines. Denk hierbij aan elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof of graafmachines op batterijen.

60 miljoen zal beschikbaar worden gesteld voor bouwbedrijven om over te stappen op schonere bouwmachines

Waarom deze beslissing?

Alles in Nederland moet duurzamer, ook de bouw. Zowel het kabinet als de sector willen dit. Daarom dat er besloten is hierin flink te gaan investeren. Aan verduurzamen zit namelijk vaak een prijskaartje. Bouwmaterieel op waterstof of batterijen is veel duurder dan materiaal dat op diesel draait. Subsidies kunnen hierin een vergoeding bieden, soms tot wel maximaal 40% van het prijsverschil tussen duurzame alternatieven en diesel. Voor kleine ondernemers ligt dit percentage (met 50%) hoger dan bij grotere ondernemers.

Subsidie voor de fase tussen concept en commercieel leverbaar

Het is fantastisch als we uitstoot kunnen verminderen door innovatieve en duurzame alternatieven te ontwikkelen voor de huidige bouwmachines.
Emissieloze bouwvoertuigen is een niche markt en voor veel fabrikanten zijn deze bouwvoertuigen nog uitzonderlijk of niet leverbaar. Al geruime tijd is zichtbaar dat aannemers en ondernemers graag willen investeren in deze emissieloze bouwvoertuigen, maar vaak zijn deze nog niet op de markt verkrijgbaar. Langzaam maar zeker komen er standaard emissieloze bouwvoertuigen op de markt, maar wil kun/ wil jij hier als ondernemer op wachten? Daarom zijn subsidies (als de SSEB) een perfecte kans om dit ‘gat’ (de fase tussen concept en commercieel leverbaar) op te vangen. De kennis van deze ontwikkelingen kan gebruikt worden als basis voor fabrikanten, om zo de commerciële inzetbaarheid te versnellen.

De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) voor het verduurzamen van bouwmachines

Deze ontwikkelingen kunnen ondersteund worden met de overkoepelende Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Deze regeling is onderverdeeld in SSEB Aanschaf, SSEB Retrofit en SSEB Innovatie. Deze laatste (SSEB Innovatie) is een geschikte mogelijkheid om een haalbaarheidsstudie te financieren, gericht op het ombouwen van een bestaand voertuig. Voor dit jaar is er een budget van € 1 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan nog iets minder dan 50% is verleend.

Blijf op de hoogte door met ons te sparren

Wij houden u graag op de hoogte van de subsidiekansen en andere ontwikkelingen binnen de bouwsector! Onze specialisten sparren graag met u over waar de mogelijkheden liggen voor uw project of investering.

Ben je geïnteresseerd (subsidie voor) jouw project? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Algemeen directeur

Leon Steenbergen

Artikel delen

Welke subsidies zijn er?